Zachodniopomorskie smaki poszukiwane
Rusza konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Ruszył regionalny etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Zgłoszenia przyjmowane są do 6 lipca br.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XXII przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP.
Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu regionalnym za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.
Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą.
Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.
Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego
ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 40, 70-421 Szczecin,
ora w załączeniu
Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 30 września br. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.