Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Dodane przez admin - pt., 11/04/2025 - 11:03

Kategoria

loga

Stowarzyszenie Lokalnej Grupy Działania „Siła w Grupie”ul. IV Dywizji WP 58, 78-120 Gościno,

tel./fax +48 094 351 33 71 email:gcagoscino@op.pl, www.silawgrupie.org.pl KRS: 0000254219 REGON:320 202 167

NIP: 671 173 20 19 Konto: Pomorski Bank Spółdzielczy w Świdwinie O/Gościno 32 8581 1030 0504 1872 2000 0001

 

 

 

NEWSLETTER

 

Gościno, 11 kwietnia 2025 r.

 

  1. Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów 2025

Jak smakuje Pomorze Zachodnie?

Rusza konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Pomorze Zachodnie to region, który wciąż odkrywa nowe smaki, aromaty i przepisy.

Mieszkańcy województwa będą mieli kolejną okazję, by podzielić się swoimi pomysłami.

Rusza jeden z najbardziej znanych kulinarnych konkursów w kraju „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Do 31 lipca 2025 roku jest czas na przesłanie zgłoszenia z opisem przygotowanego specjału.

Zgłoszenia do konkursu  przyjmowane są przez Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach

Barzkowice 2, 73-134 Barzkowice

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs z długoletnią tradycją. Głównym jego celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie oraz Urzędy Marszałkowskie.

Co roku jesteśmy miło zaskakiwani przez naszych mieszkańców. Otrzymujemy bowiem kolejne zgłoszenia, które pokazują kulinarne historie i bogactwo smakowe regionu. Liczę, że będzie tak i w tym roku, dlatego serdecznie zapraszam do uczestnictwa w konkursie. To doskonały sposób, by pochwalić się tym, co lokalne, co wytwarzane tradycyjnie z wielką pasją, a przede wszystkim co dobre – mówi marszałek województwa Olgierd Geblewicz.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma ugruntowaną pozycję i zdobył miano kompleksowego przedsięwzięcia dokumentującego i promującego regionalne i lokalne produkty żywnościowe. Często zgłoszenie do konkursu jest pierwszym etapem do

uzyskania wpisu na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w skali europejskiej do zdobycia takich certyfikatów jak: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Jak będzie smakować Pomorze Zachodnie zależy od zgłoszeń.  W konkursie na poziomie wojewódzkim udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:

produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

produkty regionalne pochodzenia roślinnego

napoje regionalne i inne produkty regionalne

Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, który do 31 lipca 2025 roku będzie przyjmował zgłoszenia do konkursu. Formularz zgłoszeniowy i wszystkie potrzebne dane dostępne są na stronach internetowych: 

 https://wrir.wzp.pl/aktualnosci/jak-smakuje-pomorze-zachodnie-rusza-konkurs-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-0 

 https://zodr.pl/zinet/nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-2/

Finał wojewódzkiej części konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbędzie się
7 września 2025 roku w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej

Komisja konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych podczas finału wojewódzkiego produktów przyzna: po jednej nagrodzie głównej w każdej z kategorii oraz wyróżnienia.

Podczas wojewódzkiego finału przyznawane będą nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”.

O taką nominację mogą ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu.

Produkty, które otrzymają „Perłę” reprezentować będą Pomorze Zachodnie podczas ogólnopolskiego finału konkursu, który odbędzie się 26 września 2025 roku podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

 

Strony w dziale: